
Upiecz dynię i jabłka a potem je zmiksuj - świetna rozgrzewająca zupa na jesienne wieczory.
Czego potrzebujesz?
- średnia dynia, najlepiej odmiany Hokkaido, bo ma najpiękniejszy kolor,
- 2-3 jabłka, najlepiej kwaśne,
- główka czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- kilkanaście ziaren kardamonu,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz ziarnisty, chili,
- kilka orzechów albo pestki dyni uprażone wcześniej na suchej patelni- użyłam orzechów pecan, ale włoskie też pasują idealnie
- oliwa z oliwek,
- wrzątek lub mleko kokosowe do rozcieńczenia zupy.
Jak to zrobić?
- Dynię umyj i pokrój na ósemki. Wyłóż na blasze polanej oliwą z oliwek. Piecz w 200 stopniach przez ok. 60 minut- czas pieczenia zależy od wielkości i twardości dyni. Miąższ ma być miękki.
- Jabłka umyj i pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój tak jak jabłka.
- Główkę czosnku obierz z wierzchniej skórki, zetnij górę główki i polej oliwą z oliwek.
- Pod koniec pieczenia dyni (jakieś 20 minut przed końcem), do piekarnika włóż jabłka, cebulę i całą główkę czosnku.
- Kiedy dynia będzie gotowa usuń z niej gniazda nasienne. Dużą wyżką wydrąż miąższ. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- W misce umieść dynię, jabłka, cebulę i kilka ząbków upieczonego czosnku. Dodaj kawałek świeżego imbiru, trochę ziaren pieprzu i ziarenka kardamonu. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę umieść w garnku i podgrzej. Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny. Wszystko najprawdopodobniej będzie bardzo gęste, więc dolej odpowiednią ilość wrzątku lub mleka kokosowego.
- W piekarniku podpiecz kawałki ciemnego pieczywa. Podawaj je z zupą posypaną orzechami.