Koktajle jaglane są najlepsze na zimę. Są wegańskie, bezglutenowe, bez cukru. Warto ugotować więcej kaszy jaglanej, np. wieczorem, żeby następnego dnia tylko miksować składniki ;)
Kasza często jełczeje i staje się gorzka. Goryczy można się pozbyć mocząc kaszę kilka godzin w zimnej wodzie lub przed ugotowaniem przepłukać ją obficie zimną wodą, następnie zalać na parę minut wrzątkiem i ponownie przelać zimną wodą. Dopiero wtedy ją ugotować w proporcji 1;3. Najlepiej smakuje ugotowana na mleku kokosowym albo na wodzie z dodatkiem mleka zwierzęcego i łyżki masła, z dodatkiem szczypty soli.
Koktajl z malinami
- 0,5 - 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- garść mrożonych malin,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. orkiszowego),
- 1 banan,
- 4-6 sztuk suszonych daktyli.
- 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 banan,
- sok z połowy cytryny,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 szklanka umytych liści roszponki lub szpinaku baby.
- 0,5 - 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 0,5 banana,
- szczypta kurkumy.
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego,
- 4-6 daktyli posiekanych,
- 2-3 łyżki karobu,
- 1 banan,
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych.