Wytrawna konfitura z cebuli z octem balsamicznym

Ta konfitura jest idealna do serów, mięs i kanapek. Nie podaję konkretnych ilości, możesz zrobić konfiturę z 1 kg cebuli, wyjdzie wtedy mniej więcej jeden słoiczek, który możesz przechowywać w lodówce. Możesz zrobić z większej ilości i zapasteryzować słoiki (w gorącej wodzie lub w piekarniku). Dopraw do smaku. Konfitura nie ma być za słodka. Ma być po prostu wytrawna (-: Czego potrzebujesz?
  • czerwona cebula
  • ocet balsamiczny lub krem balsamico
  • sól, pieprz, chili
  • cukier
  • sok z cytryny
Jak to zrobić?
  1. Cebulę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki
  2. Duś pod przykryciem do momentu aż straci swój kolor. Następnie zdejmij przykrywkę i odparuj. Smaż na wolnym ogniu do momentu aż zrobi się gęsta i nabierze koloru śliwkowych powideł
  3. Dodaj cukier i przyprawy, także ocet balsamiczny i sok z cytryny
  4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
  5. Podgrzej ponownie na małym ogniu, cały czas mieszając
  6. Konfiturę przełóż do wymytych, suchych słoików.
Zakręć wyparzonymi, suchymi zakrętkami. Postaw do góry dnem i odczekaj aż wystygną. Albo: zakręcone słoiki postaw do góry dnem w piekarniku i nagrzej go do 100 stopni. Po kilkunastu minutach wyłącz go i zostaw do całkowitego ostygnięcia bez otwierania drzwi. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 tygodni. Smacznego! Wytrawnej konfitury z czerwonej cebuli z zaskakującymi dodatkami szukajcie na stoisku Miód&Malina!