
Ta konfitura jest idealna do serów, mięs i kanapek. Nie podaję konkretnych ilości, możesz zrobić konfiturę z 1 kg cebuli, wyjdzie wtedy mniej więcej jeden słoiczek, który możesz przechowywać w lodówce.
Możesz zrobić z większej ilości i zapasteryzować słoiki (w gorącej wodzie lub w piekarniku). Dopraw do smaku. Konfitura nie ma być za słodka. Ma być po prostu wytrawna (-:
Czego potrzebujesz?
- czerwona cebula
- ocet balsamiczny lub krem balsamico
- sól, pieprz, chili
- cukier
- sok z cytryny
- Cebulę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki
- Duś pod przykryciem do momentu aż straci swój kolor. Następnie zdejmij przykrywkę i odparuj. Smaż na wolnym ogniu do momentu aż zrobi się gęsta i nabierze koloru śliwkowych powideł
- Dodaj cukier i przyprawy, także ocet balsamiczny i sok z cytryny
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia
- Podgrzej ponownie na małym ogniu, cały czas mieszając
- Konfiturę przełóż do wymytych, suchych słoików.