Wielkanocne S.O.S. – wieniec bez jaj i mleka

Wegański wieniec drożdżowy to doskonałe wielkanocne S.O.S. i alternatywa dla tradycyjnych bab. A do tego będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Składniki:
  • 75 g tłuszczu (użyłam kokosowego BIO i oleju słonecznikowego),
  • 45 g cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżysz drożdży,
  • 420 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • nadzienie- użyłam dwóch dżemów, żółtego (jabłka) i ciemnoczerwonego (śliwki).
Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
  3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy (drożdże rozpuszczone w wodzie nie rosną tak jak na mleku) wlej do mąki i wymieszaj łyżką do momentu połączenia składników.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut- ciasto podwoi swoją objętość
  5. Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i chwilę wyrabiaj rękoma.
  6. Rozwałkuj cienko na kształt prostokąta (mój miał ok. 40/50 cm). Na jednej połowie rozsmaruj jasny, na drugiej ciemny dżem. Zwiń w rulon i przekrój go wzdłuż. Obie części zapleć ze sobą. Gotową „plecionkę” zwiń na kształt koła (nareszcie wygląda jak wieniec). Odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  7. Gotowy wieniec piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    Smacznego!