
Wegański wieniec drożdżowy to doskonałe wielkanocne S.O.S. i alternatywa dla tradycyjnych bab. A do tego będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Składniki:
- 75 g tłuszczu (użyłam kokosowego BIO i oleju słonecznikowego),
- 45 g cukru,
- 250 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżysz drożdży,
- 420 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- nadzienie- użyłam dwóch dżemów, żółtego (jabłka) i ciemnoczerwonego (śliwki).
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, odstaw w ciepłe miejsce.
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
- Wyrośnięty zaczyn drożdżowy (drożdże rozpuszczone w wodzie nie rosną tak jak na mleku) wlej do mąki i wymieszaj łyżką do momentu połączenia składników.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut- ciasto podwoi swoją objętość
- Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i chwilę wyrabiaj rękoma.
- Rozwałkuj cienko na kształt prostokąta (mój miał ok. 40/50 cm). Na jednej połowie rozsmaruj jasny, na drugiej ciemny dżem. Zwiń w rulon i przekrój go wzdłuż. Obie części zapleć ze sobą. Gotową „plecionkę” zwiń na kształt koła (nareszcie wygląda jak wieniec). Odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Gotowy wieniec piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!