
Placuszki z mąki razowej z dyniowym puree do świetna propozycja na jesienne śniadanie lub słodki podwieczorek... Pyszne i rozpływają się w ustach!
Czego potrzebujesz?
- 200 g puree z pieczonej dyni (dynię umyj, pokrój na duże kawałki, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości- piekarnik rozgrzany do 180-200 stopni), wybierz zdrową dynię, najlepiej z uprawy ekologicznej
- 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru
- 3 jajka od szczęśliwych kur
- 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju, może to być masło klarowane
- 2/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
- czubata łyżeczka przypraw korzennych (cynamon, zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa)