Placuszki z dyniowym puree

Placuszki z mąki razowej z dyniowym puree do świetna propozycja na jesienne śniadanie lub słodki podwieczorek... Pyszne i rozpływają się w ustach! Czego potrzebujesz?
  • 200 g puree z pieczonej dyni (dynię umyj, pokrój na duże kawałki, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości- piekarnik rozgrzany do 180-200 stopni), wybierz zdrową dynię, najlepiej z uprawy ekologicznej
  • 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 3 jajka od szczęśliwych kur
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju, może to być masło klarowane
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia
  • czubata łyżeczka przypraw korzennych (cynamon, zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa)
Jak to zrobić? 1. Suche i mokre składniki połącz najpierw w dwóch oddzielnych miskach, wymieszaj dokładnie. 2. Mokre składniki (jaja, mleko, jogurt, olej, puree z dyni) wlej do miski z mąką i przyprawami, wymieszaj. 3. Z przygotowanego ciasta na bardzo małym ogniu smaż malutkie placuszki. Przewracaj je na drugą stronę dopiero wtedy, gdy wierzch będzie lekko podpieczony. 4. Gotowe placuszki koniecznie polej płynnym miodem. Ciemne miody pasują tu idealnie. Smacznego!