Placuszki z cukinii ze świeżym tymiankiem i wędzonym łososiem!
To chyba ostatni moment, żeby wykorzystać cukinię, więc tym bardziej nie można tego przegapić. A żeby nasze "zwykłe" warzywo nabrało niezwykłego smaku warto dodać do niego coś wykwintnego, na przykład pastę z wędzonego łososia. I świeże zioła, koniecznie!
Czego potrzebujesz?
- 600 g cukinii startej na dużych oczkach (młodej nie obieraj, jeśli jest już bardzo twarda, usuń z niej pestki i obierz ze skórki), cukinię umieść na dużym sicie, odciśnij z niej sok
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4-6 łyżek mleka
- świeży tymianek- listki z 3-4 gałązek
- sól i pieprz
- kawałek dobrego wędzonego łososia
- serek kremowy (np. Philadelphia)
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- kilka kropel cytryny