
Gotowe pierniki są od razu miękkie, więc można je zrobić tuż przed świętami! Potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 170 g mielonych migdałów
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 400 ml płynnego miodu
- 170 g masła klarowanego MasLove
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, mąkę przesiej przez sito
- W garnku rozpuść masło klarowane i miód, odstaw do ostygnięcia
- Za pomocą miksera połącz mokre i suche składniki, połączoną masę możesz chwilę wyrabiać rękoma
- Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do ostygnięcia
- Masę podziel na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj na 5 mm i wykrawaj ulubione kształty
- Pierniczki piecz ok. 12- 15 minut w 180 stopniach