
Sałatka z pieczonymi jabłkami, musztardą piernikową i karmelizowanymi orzechami z chili - pysznie rozgrzewa i dodaje słodyczy zimowym wieczorom.
Składniki:
- zielona sałata
- 2 jabłka
- orzechy włoskie- duża garść
- musztarda piernikowa
- ocet balsamiczny orzechowy (można zastąpić octem winnym z czerwonego wina)
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- łyżka miodu
- łyżka cukru trzcinowego
- szczypta chili
- Jabłka pokrój na ósemki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz do momentu aż jabłka nabiorą lekko brązowego koloru
- W małym rondelku rozpuść czubatą łyżkę miodu i łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego), wrzuć garść orzechów włoskich. Mieszaj co chwilę do momentu aż cukier zbrązowieje. Gotowe orzechy równomiernie rozłóż na pergaminie i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Na orzechach powstanie cienka słodka chrupiąca warstwa
- Przygotuj dressing z musztardy piernikowej:łyżka musztardy piernikowej - 3 łyżki oleju rzepakowego - łyżka octu balsamicznego (lub octu winnego) - sól, pieprz Wszystkie produkty najlepiej umieścić w małym słoiczku, zamknąć i wstrząsnąć do momentu połączenia wszystkich składników
- Na talerzu rozłóż sałatę, na niej pieczone jabłka, posyp orzechami i polej musztardowym dressingiem. Smacznego!