Pasta rybna z quinoa

Ryby wróciły na fryMARK więc następna wersja pasty rybnej musiała zagościć na naszym stole! Czego potrzebujesz?
  • kawałek świeżego łososia lub wędzonego, wtedy nie dotyczy nas cały proces pieczenia ;-),
  • pół filiżanki quinoa (komosa ryżowa),
  • kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • suszony lub świeży tymianek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • trochę masła,
  • folia aluminiowa.
Jak to zrobić?
  1. Na kawałek folii aluminiowej nałóż łyżeczkę masła, na to ułóż rybę i szczelnie zawiń folią aluminiową. Piecz 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  2. Komosę ryżową ugotuj wg zaleceń podanych na opakowaniu. Ja tym razem użyłam brązowej komosy, która ma delikatnie orzechowy smak. Do tej pasty pasuje idealnie.
  3. Upieczonego łososia odstaw do ostygnięcia. Następnie rozdrobnij go widelcem albo zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Do ryby dodaj ugotowaną komosę ryżową i majonez/ jogurt naturalny- ilość ma być taka, żeby uzyskać konsystencję pasty.
  5. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i tymianek. Wymieszaj dokładnie.
Smacznego!