
Dzisiaj nuta orientalna, aksamitne mleko kokosowe, doskonały kurczak i pyszne bataty. Miła odmiana w kuchni.
Składniki: ilość mięsa i batatów zależy od ilości chętnych na to danie:
- pierś kurczaka,
- mleko kokosowe bio, ok. 300-400 ml (ważne, żeby mleko było z certyfikowanej uprawy, by w składzie nie było niczego prócz mleczka kokosowego i ewentualnej wody),
- bataty,
- 2-3 łyżki czarnego sezamu,
- olej,
- imbir w proszku, duża szczypta,
- sól (najlepiej gruboziarnista morska),
- pieprz,
- trochę wiórków kokosowych .
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bataty umyj i pokrój na kawałki. Polej oliwą, obsyp solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, do momentu aż będą miękkie.
- W tym czasie przygotuj mięso- piersi kurczaka umyj, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i obsmaż do uzyskania złotego koloru. Dolej mleko kokosowe. Wsyp imbir, sól i pieprz do smaku. Duś parę minut pod przykryciem.
- Gotowe mięso wyłóż na talerz, obsyp wiórkami kokosowymi i czarnym sezamem. Podawaj z upieczonymi batatami i dodatkiem ulubionych świeżych warzyw.