Karobowy mus jaglany to rozpustny deser na zdrowie!
Idealna alternatywa dla niezdrowych deserków dla dzieci, albo coś na zimowe smutki dla dorosłych ;) Kasza jaglana- niekwestionowana królowa kasz, naturalny antybiotyk, teraz szczególnie ważna, ponieważ wzmocni nasz organizm i usunie z niego nadmierny śluz (np. z górnych dróg oddechowych).
Karob- doskonały i znacznie zdrowszy zamiennik kakao, nie uczula, w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny, warto go wprowadzić do diety dzieci.
Nasiona Chia- kwasy Omega-3, sporo magnezu i żelaza i wiele innych dobroci.
Składniki na 3 duże porcje:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 250 ml mleka roślinnego lub wody,
- 12-14 daktyli ,
- 2 łyżki karobu (mączki chleba świętojańskiego) lub kakao,
- 2 łyżki nasion Chia (szałwia hiszpańska),
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- ewentualnie jakiś słodzik- syrop z agawy lub syrop klonowy/ ksylitol itp.,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu i chili.