
Wakacje na wsi rządzą się własnymi prawami. Można spędzić cały wieczór na łuskaniu bobu. Można jeść czereśnie prosto z drzewa, zielony groszek i rukolę prosto z grządki. Można rano nazrywać kwiatów, zrobić prowizoryczny stół z drewnianych skrzynek, przykryć lnianym obrusem i zjeść śniadanie na trawie. Długie i bardzo leniwe. Koniecznie z goframi w roli głównej.
Czego potrzebujesz?
- 2 jajka lub 2 banany lub 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego namoczonego w połowie szklanki ciepłej wody,
- 2 szklanki mąki (można użyć pełnoziarnistej),
- 1/3 szklanki roztopionego masła lub 1/3 szklanki oleju kokosowego ,
- 2 szklanki mleka lub „mleka” owsianego / kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Pozostałe składniki połącz za pomocą miksera.
- Pianę z białek delikatnie wmieszaj do pozostałej masy.
- Piecz po kilka minut, w zależności od tego, jakiego koloru gofry lubisz najbardziej.