Gofry

Wakacje na wsi rządzą się własnymi prawami. Można spędzić cały wieczór na łuskaniu bobu. Można jeść czereśnie prosto z drzewa, zielony groszek i rukolę prosto z grządki. Można rano nazrywać kwiatów, zrobić prowizoryczny stół z drewnianych skrzynek, przykryć lnianym obrusem i zjeść śniadanie na trawie. Długie i bardzo leniwe. Koniecznie z goframi w roli głównej.  Czego potrzebujesz?
  • 2 jajka lub 2 banany lub 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego namoczonego w połowie szklanki ciepłej wody,
  • 2 szklanki mąki (można użyć pełnoziarnistej),
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub 1/3 szklanki oleju kokosowego ,
  • 2 szklanki mleka lub „mleka” owsianego / kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Jak to zrobić?
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
  2. Pozostałe składniki połącz za pomocą miksera.
  3. Pianę z białek delikatnie wmieszaj do pozostałej masy.
  4. Piecz po kilka minut, w zależności od tego, jakiego koloru gofry lubisz najbardziej.
Gotowe gofry delikatnie oprósz cukrem pudrem, ułóż na nich maliny lub inne sezonowe owoce. Koniecznie zmiksuj też te owoce, których nie zostały wykorzystane do gofrów, a potem wszystko popijaj tym owocowym koktajlem. Jest prosto i pysznie!