
Przepis jest na dużą blachę - tej z wyposażenia piekarnika. Składniki do tej pizzy możecie kupić na fryMARKu.
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (można dać 1/3 orkiszowej albo jakiejś pełnoziarnistej)
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g sera koziego
- 300-400 g sera mozarella (sery posiekać)
- kilka plastrów wędliny wieprzowo-jagnięcej
- 300-400 g świeżego jarmużu posiekanego dość drobno
- 2-3 cebule pokrojone w kostkę
- por (biała część) pokrojony w talarki
- 3-5 ząbków czosnku, posiekanych
- 200 g ketchupu/ ajvaru
- duża szczypta suszonego oregano, bazylii
- sól, pieprz
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier. Wymieszać, poczekać aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz drożdżowy zaczyn i oliwę. Wymieszać łyżką, a kiedy składniki się połączą ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut.
- Ciasto rozwałkować w formę prostokąta i wyłożyć na blachę posypaną mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
- W rondlu rozgrzać trochę oliwy, dodać cebulę, por, czosnek i jarmuż. Dusić chwilę pod przykryciem do czasu, aż wszystko zmięknie.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wyłożyć na nią cienkie plasterki kiełbasy i mocno przypiec z jednej strony.
- Na cieście rozsmarować ketchup lub ajvar, posypać oregano i bazylią. Ewentualnie posolić i dodać posypać pieprzem. Wyłożyć cebulę z czosnkiem, porem i jarmużem. Następnie wyłożyć kiełbasę i posypać serem.
- Piec kilkanaście minut w 230 stopniach C.