
Jesienny obiad rozgrzewający, który przepędza chandrę i złe myśli (-:
Składniki:
- kilka łyżek słonego masła orzechowego,
- mała dynia Hokkaido,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 4-5 ziemniaków,
- kilka łyżek czerwonej soczewicy,
- kawałek korzenia imbiru,
- świeże ostre papryczki 2-3 szt.,
- kumin, gałka muszkatołowa, cynamon,
- oliwa lub masło klarowane,
- wrzątek
- Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki, ugotuj al dente
- W tym czasie w rondlu rozgrzej oliwę (masło klarowane będzie lepsze), po chwili wrzuć pokrojony w plasterki imbir, pokrojone papryczki, pół łyżeczki kuminu, łyżeczkę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu.
- Mieszaj, po chwili dodaj kilka łyżek solonego masła orzechowego (użyłam domowego fistaszkowo-migdałowego).
- Kiedy masło i przyprawy zaczną mocno pachnieć dodaj dynię (wcześniej umytą, obraną i pokrojoną w dość duże kawałki). Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem.
- Dodaj czosnek pokrojony w plastry i soczewicę (wcześniej ją przepłucz kilka razy w zimnej wodzie).
- Dodaj ziemniaki (bez wody) i dalej duś pod przykryciem. Na koniec wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj. Danie jest gotowe, kiedy dynia i ziemniaki są na tyle miękkie, aż wytworzą sos, a soczewica rozgotuje prawie całkowicie.
- W trakcie gotowania dolewaj wrzątku w małych ilościach, żeby nie dopuścić do przypalenia (masło orzechowe może przywierać).
- Dodaj sól do smaku.