Dynia makaronowa faszerowana warzywami i serem kozim

Dynia makaronowa to warzywo idealne. Delikatna i smaczna, idealnie nadaje się do faszerowania, ale równie dobrze może być jedzona bez wyszukanych dodatków. Spróbujcie ją upiec, miąższ wydrążyć widelcem (powstaną nitki podobne do makaronu) i po prostu zjeść z solą. Możecie też wyjąć upieczony miąższ i podsmażyć go z jajkiem. Albo zrobić farsz (mięsny lub warzywny) i podać jako pełnowartościowe danie. Jeśli rezygnujecie z mięsa możecie dodać do farszu gotowaną ciecierzycę, zieloną soczewicę lub ugotowany bób- źródło białka. Przed zapiekaniem warzywa można też zalać śmietaną połączoną z dwoma rozmąconymi jajkami, danie będzie bardziej sycące. Możliwości zdaje się nie być końca... I to jest w tej dyni najlepsze! Potrzebne będą świeże warzywa, najlepiej z upraw ekologicznych oraz ser- użyłam sera koziego, który idealnie nadaje się do zapiekania. Nie podaję konkretnych ilości, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będzie dynia:
  • dynia makaronowa
  • cukinia
  • patisony
  • pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • ziemniaki
  • ser kozi
  • zielona czubryca, sól, pieprz
  • trochę oleju/ oliwy do wysmarowania blachy
Jak to zrobić?
  1. Dynię umyj i przekrój na pół. Za pomocą dużej łyżki usuń pestki
  2. Miąższem do dołu ułóż dynię na blasze wysmarowanej oliwą. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  3. W tym czasie cukinię, patisony, ziemniaki pokrój w małą kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek
  4. Ziemniaki chwilę pogotuj, mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać
  5. Warzywa i ser dopraw świeżo mielonym pieprzem, solą i czubrycą
  6. Pomidora i ser pokrój w kostkę
  7. Wyjmij dynię i wypełnij ją warzywnym farszem, posyp kozim serem
  8. Wstaw do piekarnika na dodatkowe 15-20 minut
Miąższ dyni makaronowej po upieczeniu dzieli się na małe niteczki, które łatwo oddzielić od skórki za pomocą widelca. W tym przepisie idealnie łączy się on z wyraźnym smakiem farszu. Jest pysznie, naprawdę! PS. Użyty w przepisie ser kozi pochodzi z Gospodarstwa Ekologicznego Malinowy Chruśniak a warzywa pochodzą z ogrodu Honoraty i Marka, są uprawiane bez nawozów i oprysków. Zarówno ser jak i warzywa znajdziecie na Frymarku i w sklepie ekologicznym Malinowy Chruśniak przy ul. Twardzickiego 33c w Bydgoszczy (Fordon).