
Dynia makaronowa to warzywo idealne. Delikatna i smaczna, idealnie nadaje się do faszerowania, ale równie dobrze może być jedzona bez wyszukanych dodatków. Spróbujcie ją upiec, miąższ wydrążyć widelcem (powstaną nitki podobne do makaronu) i po prostu zjeść z solą. Możecie też wyjąć upieczony miąższ i podsmażyć go z jajkiem. Albo zrobić farsz (mięsny lub warzywny) i podać jako pełnowartościowe danie. Jeśli rezygnujecie z mięsa możecie dodać do farszu gotowaną ciecierzycę, zieloną soczewicę lub ugotowany bób- źródło białka. Przed zapiekaniem warzywa można też zalać śmietaną połączoną z dwoma rozmąconymi jajkami, danie będzie bardziej sycące. Możliwości zdaje się nie być końca... I to jest w tej dyni najlepsze!
Potrzebne będą świeże warzywa, najlepiej z upraw ekologicznych oraz ser- użyłam sera koziego, który idealnie nadaje się do zapiekania. Nie podaję konkretnych ilości, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będzie dynia:
- dynia makaronowa
- cukinia
- patisony
- pomidory
- cebula
- czosnek
- ziemniaki
- ser kozi
- zielona czubryca, sól, pieprz
- trochę oleju/ oliwy do wysmarowania blachy
- Dynię umyj i przekrój na pół. Za pomocą dużej łyżki usuń pestki
- Miąższem do dołu ułóż dynię na blasze wysmarowanej oliwą. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
- W tym czasie cukinię, patisony, ziemniaki pokrój w małą kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek
- Ziemniaki chwilę pogotuj, mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać
- Warzywa i ser dopraw świeżo mielonym pieprzem, solą i czubrycą
- Pomidora i ser pokrój w kostkę
- Wyjmij dynię i wypełnij ją warzywnym farszem, posyp kozim serem
- Wstaw do piekarnika na dodatkowe 15-20 minut