W tym wpisie znajdziecie recepturę na gofry kokosowe a do tego przepis na mleko i mąkę kokosową. Do dzieła!
Składniki:
- 300 g mąki (wymieszać mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową i mąkę kukurydzianą),
- 500 ml mleka (najlepiej kokosowego),
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 jajka (żółtka oddzielić od białek),
- 100 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego),
- 2 łyżki ksylitolu,
- szczypta soli,
- wanilia
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
- Masło roztopić.
- W misce wymieszać mąki, dodać cukier, żółtka, mleko, roztopione masło, sól i wanilię- można wymieszać mikserem.
- Na koniec dodać proszek do pieczenia i połączyć składniki.
- W oddzielnej misce ubić białka z szczyptą soli (na sztywno).
- Do gotowej masy delikatnie wmieszać ubite białka.
- Wylewać na rozgrzaną gofrownicę, wcześniej posmarowaną olejem kokosowym i smażyć jak gofry tradycyjne.
- 200 g wiórków kokosowych,
- niecałe 2 L przegotowanej wody