
Bezcukrowe, bezmleczne ciasto z bananami i daktylami, czyli coś dla tych, którzy rezygnując z cukru nie chcą rezygnować z deserów (-:
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 1/2 szklanki mąki (wymieszałam mąkę pszenną, gryczaną i kukurydzianą),
- 1/3 szklanki oleju kokosowego bio,
- 2 jajka od szczęśliwych kur,
- słoik dżemu wiśniowego (ok. 300g),
- 10 suszonych daktyli,
- 1/3 szklanki miodu (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- banany rozgnieć widelcem i przełóż do miski,
- do bananów dodaj jajka, olej, mąkę i dżem,
- daktyle pokrój drobno i wrzuć do ciasta,
- na koniec dodaj proszek do pieczenia, sodę i ewentualnie miód,
- ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną olejem kokosowym (ew. masłem) i posypaną płatkami owsianymi błyskawicznymi.Piecz ok. 40-45 minut w 180 stopniach Podawaj polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy.