Zupa krem z kaszą jaglaną i olejem rydzowym

Rozgrzewająca, sycąca zupa krem ze zdrową kaszą jaglaną i aromatycznym olejem rydzowym. Składniki:
  • 3-4 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 600- 700 ml wody lub bulionu,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta chili w proszku,
  • olej rydzowy do polania gotowej zupy,
  • bazylia, najlepiej cytrynowa,
  • ugotowana kasza jaglana.
Warzywa pokroić na małe kawałki, zalać wodą i gotować przez 25-30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zmiksować wszystko na gładki krem. Dodać przyprawy według uznania. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną, posypaną bazylią i polaną olejem rydzowym.