Zupa dyniowa

Upiecz dynię i jabłka a potem je zmiksuj - świetna rozgrzewająca zupa na jesienne wieczory.

Czego potrzebujesz?

  • średnia dynia, najlepiej odmiany Hokkaido, bo ma najpiękniejszy kolor,
  • 2-3 jabłka, najlepiej kwaśne,
  • główka czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • kilkanaście ziaren kardamonu,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz ziarnisty, chili,
  • kilka orzechów albo pestki dyni uprażone wcześniej na suchej patelni- użyłam orzechów pecan, ale włoskie też pasują idealnie
  • oliwa z oliwek,
  • wrzątek lub mleko kokosowe do rozcieńczenia zupy.

Jak to zrobić?

    1. Dynię umyj i pokrój na ósemki. Wyłóż na blasze polanej oliwą z oliwek. Piecz w 200 stopniach przez ok. 60 minut- czas pieczenia zależy od wielkości i twardości dyni. Miąższ ma być miękki.
    2. Jabłka umyj i pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój tak jak jabłka.
    3. Główkę czosnku obierz z wierzchniej skórki, zetnij górę główki i polej oliwą z oliwek.
    4. Pod koniec pieczenia dyni (jakieś 20 minut przed końcem), do piekarnika włóż jabłka, cebulę i całą główkę czosnku.
    5. Kiedy dynia będzie gotowa usuń z niej gniazda nasienne. Dużą wyżką wydrąż miąższ. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
    6. W misce umieść dynię, jabłka, cebulę i kilka ząbków upieczonego czosnku. Dodaj kawałek świeżego imbiru, trochę ziaren pieprzu i ziarenka kardamonu. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
    7. Gotową masę umieść w garnku i podgrzej. Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny. Wszystko najprawdopodobniej będzie bardzo gęste, więc dolej odpowiednią ilość wrzątku lub mleka kokosowego.
    8. W piekarniku podpiecz kawałki ciemnego pieczywa. Podawaj je z zupą posypaną orzechami.

Jest pięknie i pysznie (-: