Zimowe koktajle jaglane

Koktajle jaglane są najlepsze na zimę. Są wegańskie, bezglutenowe, bez cukru. Warto ugotować więcej kaszy jaglanej, np. wieczorem, żeby następnego dnia tylko miksować składniki ;) Kasza często jełczeje i staje się gorzka. Goryczy można się pozbyć mocząc kaszę kilka godzin w zimnej wodzie lub przed ugotowaniem przepłukać ją obficie zimną wodą, następnie zalać na parę minut wrzątkiem i ponownie przelać zimną wodą. Dopiero wtedy ją ugotować w proporcji 1;3. Najlepiej smakuje ugotowana na mleku kokosowym albo na wodzie z dodatkiem mleka zwierzęcego i łyżki masła, z dodatkiem szczypty soli.   Koktajl z malinami
  • 0,5 - 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • garść mrożonych malin,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. orkiszowego),
  • 1 banan,
  • 4-6 sztuk suszonych daktyli.
Daktyle posiekać, mleko lekko podgrzać, wrzucić daktyle i chwilę podgrzewać na wolnym ogniu. Banana, kaszę i maliny zblendować, dolać mleko z daktylami i ponownie zmiksować na gładki mus. Ewentualnie dodać kaszy lub mleka, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.   Koktajl z roszponką
  • 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 banan,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 szklanka umytych liści roszponki lub szpinaku baby.
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera   Koktajl pomarańczowy 
  • 0,5 - 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 0,5 banana,
  • szczypta kurkumy.
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera   Koktajl czekoladowy dla alergików
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 4-6 daktyli posiekanych,
  • 2-3 łyżki karobu,
  • 1 banan,
  • 1 czubata łyżka  płatków migdałowych.
Mleko podgrzać z daktylami, dodać karob i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. W blenderze zmiksować kaszę z bananem, dodać mleko i migdały. Ponownie zmiksować i uregulować gęstość mlekiem/ kaszą. Tę wersję koktajlu łatwo zmienić w pyszny budyń- wystarczy dodać więcej kaszy i zmiksować na gładki mus.

Enjoy!