Sos do makaronu na jesienną nutę

Jest to jesienny sos do makaronu, z dynią Hokkaido i bakłażanem (: Składniki:
  • mała dynia Hokkaido albo pół dużej, obrana ze skórki i pokrojona na kawałki,
  • pół pora pokrojonego w talarki,
  • mały bakłażan pokrojony w kostkę,
  • duża cebula pokrojona w piórka,
  • kilka ząbków czosnku pokrojonych dość grubo,
  • papryka, pokrojona w kostkę,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • oliwa,
  • ulubione przyprawy,
  • pół kilograma zmiksowanych pomidorów.
Jak to zrobić?
  1. Rozgrzej oliwę i wrzuć mięso mielone, dodaj ulubionych ziół i podsmaż.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj dynię i duś pod przykryciem.
  3. Pokrojonego bakłażan wrzuć na sito, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut. Przepłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do dyni.
  4. Dorzuć paprykę, a po chwili pozostałe warzywa i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy wszystko zmięknie, dodaj usmażone mięso mielone, zmiksowane pomidory i dopraw do smaku.
Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!!! (-: