Jest to jesienny sos do makaronu, z dynią Hokkaido i bakłażanem (:
Składniki:
- mała dynia Hokkaido albo pół dużej, obrana ze skórki i pokrojona na kawałki,
- pół pora pokrojonego w talarki,
- mały bakłażan pokrojony w kostkę,
- duża cebula pokrojona w piórka,
- kilka ząbków czosnku pokrojonych dość grubo,
- papryka, pokrojona w kostkę,
- 400 g mięsa mielonego,
- oliwa,
- ulubione przyprawy,
- pół kilograma zmiksowanych pomidorów.
- Rozgrzej oliwę i wrzuć mięso mielone, dodaj ulubionych ziół i podsmaż.
- W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj dynię i duś pod przykryciem.
- Pokrojonego bakłażan wrzuć na sito, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut. Przepłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do dyni.
- Dorzuć paprykę, a po chwili pozostałe warzywa i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy wszystko zmięknie, dodaj usmażone mięso mielone, zmiksowane pomidory i dopraw do smaku.