
Tarta ze śliwkami, mascarpone i bazylią to ciasto które osłodzi nam koniec wakacji i ogrzeje, chłodne, sierpniowo-wrześniowo wieczory. Spróbujcie sami.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 70 g kaszy manny,
- 200 g zimnego masła,
- 1 jajo,
- 100 g cukru pudru,
- wanilia,
- szczypta soli,
- kilka śliwek,
- 250 g serka mascarpone,
- sok z połowy cytryny,
- bazylia.
- Ze składników szybko wyrobić ciasto- tak jak kruche. Można w malakserze, można za pomocą miksera, można siekać nożem. Kiedy będzie mieć konsystencję grubej kaszy formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
- W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i potrzebną ilością wykleić formę do tarty. Resztę ciasta ponownie umieścić w lodówce. Dno ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (jakieś 7-10 min z termoobiegiem). Po tym czasie ciasto wyjąć i schłodzić.
- Na spód wyłożyć mascarpone wymieszane z sokiem z cytryny, rozsmarować. Posypać suszoną bazylią, ułożyć plasterki śliwek, posypać cukrem i przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Całość piec jeszcze 20-25 minut w 180-200 stopniach do uzyskania pożądanego koloru.