Sezonowa tarta

Tarta ze śliwkami, mascarpone i bazylią to ciasto które osłodzi nam koniec wakacji i ogrzeje, chłodne, sierpniowo-wrześniowo wieczory. Spróbujcie sami. Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 70 g kaszy manny,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 jajo,
  • 100 g cukru pudru,
  • wanilia,
  • szczypta soli,
Dodatkowo:
  • kilka śliwek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • sok z połowy cytryny,
  • bazylia.
Wykonanie:
  1. Ze składników szybko wyrobić ciasto- tak jak kruche. Można w malakserze, można za pomocą miksera, można siekać nożem. Kiedy będzie mieć konsystencję grubej kaszy formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
  2. W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i potrzebną ilością wykleić formę do tarty. Resztę ciasta ponownie umieścić w lodówce. Dno ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (jakieś 7-10 min z termoobiegiem). Po tym czasie ciasto wyjąć i schłodzić.
  4. Na spód wyłożyć mascarpone wymieszane z sokiem z cytryny, rozsmarować. Posypać suszoną bazylią, ułożyć plasterki śliwek, posypać cukrem i przykryć pozostałą częścią ciasta.
  5. Całość piec jeszcze 20-25 minut w 180-200 stopniach do uzyskania pożądanego koloru.
Zjeść z apetytem!