Pokrzywowy sos a’la pesto – z olejem rydzowym

Najlepiej smakuje z bobem, młodymi ziemniakami i makaronem. Nie gorzej jako dodatek do kanapek (-: Składniki:
  • 80 g sera parmezan lub surowej kaszy jaglanej,
  • 30 g orzeszków piniowych lub pestek słonecznika lub migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g liści pokrzywy (umyte i sparzone wrzątkiem),
  • 20 g świeżych liści bazylii,
  • 150 g oleju rydzowego,
  • 1 łyżeczka soli.
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku/ kielichu blendera, zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać oleju. Przełożyć do słoika, szczelnie zalać olejem i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z bobem, młodymi ziemniakami i makaronem. Nie gorzej jako dodatek do kanapek ;) Enjoy!