Pierniczki

Gotowe pierniki są od razu miękkie, więc można je zrobić tuż przed świętami! Potrzebne będą:
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g mielonych migdałów
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 400 ml płynnego miodu
  • 170 g masła klarowanego MasLove
Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady do polania pierniczków Opcjonalnie: ozdoby na pierniczki Jak to zrobić? Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, a pierniki piec następnego dnia. Przez noc ciasto wystygnie, trochę urośnie i zrobi się twardsze- łatwiej je wtedy rozwałkować i wykrawać pierniki.
  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, mąkę przesiej przez sito
  2. W garnku rozpuść masło klarowane i miód, odstaw do ostygnięcia
  3. Za pomocą miksera połącz mokre i suche składniki, połączoną masę możesz chwilę wyrabiać rękoma
  4. Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do ostygnięcia
  5. Masę podziel na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj na 5 mm i wykrawaj ulubione kształty
  6. Pierniczki piecz ok. 12- 15 minut w 180 stopniach
Kiedy ciastka wystygną możesz je polać czekoladą lub lukrem. Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2-3 łyżki oleju). Lukier najlepiej przygotować z cukru pudru i soku z cytryny. Polecam!