Pieczone warzywa

Warzywa pieczone z olejem lnianym i czubrycą są doskonałym dodatkiem do mięs, ale mogą również stanowić samodzielny posiłek, najlepiej smakują polane sosem balsamicznym.    Składniki:
  •  dowolne warzywa, najlepiej ziemniaki, marchew, cebula, czosnek (sprawdza się też seler, buraczki i pietruszka), może być także kukurydza z puszki,
  • olej lniany,
  • czubryca biała,
  • kminek, sól, pieprz, tymianek
  Wykonanie:
  • warzywa umyj i obierz ze skórki,
  • ziemniaki ponacinaj ostrym nożem- krój cienkie plasterki, ale tylko do połowy ziemniaka,
  • marchew przekrój na pół wzdłuż,
  • cebulę pokrój w ósemki, czosnek obierz i zostaw ząbki w całości,
  • ziemniaki i marchew (ewentualnie inne twarde warzywa, takie jak: pietruszka, seler, buraczki) polej olejem lnianym, posól, odsyp obficie czubrycą i pozostałymi przyprawami,
  • wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 30 minut,
  • po 30 minutach pieczenia dorzuć pozostałe warzywa (bardziej miękkie): cebulę, czosnek, kukurydzę i piecz kolejnych 30 minut.
Smacznego!