Pieczone owoce i musztarda piernikowa

Sałatka z pieczonymi jabłkami, musztardą piernikową i karmelizowanymi orzechami z chili - pysznie rozgrzewa i dodaje słodyczy zimowym wieczorom. Składniki:
  • zielona sałata
  • 2 jabłka
  • orzechy włoskie- duża garść
  • musztarda piernikowa
  • ocet balsamiczny orzechowy (można zastąpić octem winnym z czerwonego wina)
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta chili
Ilość sałaty, jabłek i dressingu zależy od ilości, jaką chcesz przygotować. Tutaj podaję porcję dla jednej- dwóch osób.
  1. Jabłka pokrój na ósemki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz do momentu aż jabłka nabiorą lekko brązowego koloru
  2. W małym rondelku rozpuść czubatą łyżkę miodu i łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego), wrzuć garść orzechów włoskich. Mieszaj co chwilę do momentu aż cukier zbrązowieje. Gotowe orzechy równomiernie rozłóż na pergaminie i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Na orzechach powstanie cienka słodka chrupiąca warstwa
  3. Przygotuj dressing z musztardy piernikowej:łyżka musztardy piernikowej - 3 łyżki oleju rzepakowego - łyżka octu balsamicznego (lub octu winnego) - sól, pieprz Wszystkie produkty najlepiej umieścić w małym słoiczku, zamknąć i wstrząsnąć do momentu połączenia wszystkich składników
  4. Na talerzu rozłóż sałatę, na niej pieczone jabłka, posyp orzechami i polej musztardowym dressingiem. Smacznego!