Kurczak w mleku kokosowym z czarnym sezamem i pieczonymi batatami

Dzisiaj nuta orientalna, aksamitne mleko kokosowe, doskonały kurczak i pyszne bataty. Miła odmiana w kuchni. Składniki: ilość mięsa i batatów zależy od ilości chętnych na to danie:
  • pierś kurczaka,
  • mleko kokosowe bio, ok. 300-400 ml (ważne, żeby mleko było z certyfikowanej uprawy, by w składzie nie było niczego prócz mleczka kokosowego i ewentualnej wody),
  • bataty,
  • 2-3 łyżki czarnego sezamu,
  • olej,
  • imbir w proszku, duża szczypta,
  • sól (najlepiej gruboziarnista morska),
  • pieprz,
  • trochę wiórków kokosowych .
Mleko kokosowe i bataty można kupić w sklepie ekologicznym Malinowy Chruśniak (w Bydgoszczy na ul. Twardzickiego 33C lub zamówić w ich sklepie internetowym z dostawą do domu http://malinowychrusniak.com.pl/) a kurczaki ekologiczne są do nabycia na fryMARKu u Pawła w Autostraganie (samochód z chłodnią). Jak zrobić?
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bataty umyj i pokrój na kawałki. Polej oliwą, obsyp solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, do momentu aż będą miękkie.
  2. W tym czasie przygotuj mięso- piersi kurczaka umyj, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i obsmaż do uzyskania złotego koloru. Dolej mleko kokosowe. Wsyp imbir, sól i pieprz do smaku. Duś parę minut pod przykryciem.
  3. Gotowe mięso wyłóż na talerz, obsyp wiórkami kokosowymi i czarnym sezamem. Podawaj z upieczonymi batatami i dodatkiem ulubionych świeżych warzyw.
Smacznego!