Karobowy mus jaglany

Karobowy mus jaglany to rozpustny deser na zdrowie! Idealna alternatywa dla niezdrowych deserków dla dzieci, albo coś na zimowe smutki dla dorosłych ;)  Kasza jaglana- niekwestionowana królowa kasz, naturalny antybiotyk, teraz szczególnie ważna, ponieważ wzmocni nasz organizm i usunie z niego nadmierny śluz (np. z górnych dróg oddechowych). Karob- doskonały i znacznie zdrowszy zamiennik kakao, nie uczula, w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny, warto go wprowadzić do diety dzieci. Nasiona Chia- kwasy Omega-3, sporo magnezu i żelaza i wiele innych dobroci.   Składniki na 3 duże porcje:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleka roślinnego lub wody,
  • 12-14 daktyli ,
  • 2 łyżki karobu (mączki chleba świętojańskiego) lub kakao,
  • 2 łyżki nasion Chia (szałwia hiszpańska),
  • ziarenka z połowy laski wanilii,
  • ewentualnie jakiś słodzik- syrop z agawy lub syrop klonowy/ ksylitol itp.,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu i chili.
Mleko roślinne/ wodę zagotować z daktylami, odstawić na kilkanaście minut, by daktyle zmiękły. Kaszę zmiksować z mlekiem, daktylami, wanilią i solą. Miksować tak długo aż powstanie gładki mus. Dodać karob i ewentualnie przyprawy korzenne. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać nasiona chia i zamieszać łyżką. Mus podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem, np. ziaren granatu i rozkruszonymi ziarnami kakaowca.

Smacznego!