fryMARKowa pizza

Przepis jest na dużą blachę - tej z wyposażenia piekarnika. Składniki do tej pizzy możecie kupić na fryMARKu. Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej (można dać 1/3 orkiszowej albo jakiejś pełnoziarnistej)
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Farsz:
  • 200 g sera koziego
  • 300-400 g sera mozarella (sery posiekać)
  • kilka plastrów wędliny wieprzowo-jagnięcej
  • 300-400 g świeżego jarmużu posiekanego dość drobno
  • 2-3 cebule pokrojone w kostkę
  • por (biała część) pokrojony w talarki
  • 3-5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 200 g ketchupu/ ajvaru
  • duża szczypta suszonego oregano, bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier. Wymieszać, poczekać aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz drożdżowy zaczyn i oliwę. Wymieszać łyżką, a kiedy składniki się połączą ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut.
  3. Ciasto rozwałkować w formę prostokąta i wyłożyć na blachę posypaną mąką. Odstawić  w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
  4. W rondlu rozgrzać trochę oliwy, dodać cebulę, por, czosnek i jarmuż. Dusić chwilę pod przykryciem do czasu, aż wszystko zmięknie.
  5. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wyłożyć na nią cienkie plasterki kiełbasy i mocno przypiec z jednej strony.
  6. Na cieście rozsmarować ketchup lub ajvar, posypać oregano i bazylią. Ewentualnie posolić i dodać posypać pieprzem. Wyłożyć cebulę z czosnkiem, porem i jarmużem. Następnie wyłożyć kiełbasę i posypać serem.
  7. Piec kilkanaście minut w 230 stopniach C.

Smacznego!