Dyniowe curry

Jesienny obiad rozgrzewający, który przepędza chandrę i złe myśli (-: Składniki:
  • kilka łyżek słonego masła orzechowego,
  • mała dynia Hokkaido,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 4-5 ziemniaków,
  • kilka łyżek czerwonej soczewicy,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • świeże ostre papryczki 2-3 szt.,
  • kumin, gałka muszkatołowa, cynamon,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • wrzątek
Jak to zrobić?
  1. Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki, ugotuj al dente
  2. W tym czasie w rondlu rozgrzej oliwę (masło klarowane będzie lepsze), po chwili wrzuć pokrojony w plasterki imbir, pokrojone papryczki, pół łyżeczki kuminu, łyżeczkę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu.
  3. Mieszaj, po chwili dodaj kilka łyżek solonego masła orzechowego (użyłam domowego fistaszkowo-migdałowego).
  4. Kiedy masło i przyprawy zaczną mocno pachnieć dodaj dynię (wcześniej umytą, obraną i pokrojoną w dość duże kawałki). Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem.
  5. Dodaj czosnek pokrojony w plastry i soczewicę (wcześniej ją przepłucz kilka razy w zimnej wodzie).
  6. Dodaj ziemniaki (bez wody) i dalej duś pod przykryciem. Na koniec wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj. Danie jest gotowe, kiedy dynia i ziemniaki są na tyle miękkie, aż wytworzą sos, a soczewica rozgotuje prawie całkowicie.
  7. W trakcie gotowania dolewaj wrzątku w małych ilościach, żeby nie dopuścić do przypalenia (masło orzechowe może przywierać).
  8. Dodaj sól do smaku.
Podawaj z ryżem lub pieczywem. Smacznego!