Bezglutenowe gofry kokosowe

W tym wpisie znajdziecie recepturę na gofry kokosowe a do tego przepis na mleko i mąkę kokosową. Do dzieła! Składniki:
  • 300 g mąki (wymieszać mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową i mąkę kukurydzianą),
  • 500 ml mleka (najlepiej kokosowego),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 jajka (żółtka oddzielić od białek),
  • 100 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego),
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • wanilia
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić.
  2. W misce wymieszać mąki, dodać cukier, żółtka, mleko, roztopione masło, sól i wanilię- można wymieszać mikserem.
  3. Na koniec dodać proszek do pieczenia i połączyć składniki.
  4. W oddzielnej misce ubić białka z szczyptą soli (na sztywno).
  5. Do gotowej masy delikatnie wmieszać ubite białka.
  6. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę, wcześniej posmarowaną olejem kokosowym i smażyć jak gofry tradycyjne.
Podawać polane syropem klonowym lub z ulubionymi dodatkami Smacznego! * przepis inspirowany blogiem Kwestia Smaku Mleko kokosowe:
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • niecałe 2 L przegotowanej wody
Wiórki wsypać do garnka i zalać przegotowaną wodą, tak by woda tylko przykryła wiórki. Odstawić na kilkanaście minut. Za pomocą blendera zmiksować masę najdokładniej, jak się da. Dolać resztę wody i chwilę zagotować. Po zagotowaniu zblendować ponownie. Wiórki przelać przez sito (ewentualnie można je dodatkowo wyłożyć gazą) i za każdym razem dokładnie odcisnąć płyn. Tak powstaje domowe mleko kokosowe!   Mąka kokosowa: Wiórki pozostałe po dokładnym odciśnięciu mleka wyłóż cienką warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Ogrzewaj kilkadziesiąt minut, co jakiś czas przemieszaj wiórki. Można uchylić drzwi piekarnika i dosuszyć na termoobiegu. Suche wiórki zmiel w młynku do kawy/w wysokoobrotowym blenderze na „mąkę”

Gotowe! (: