Bezcukrowe i bezmleczne ciasto z bananami i daktylami

Bezcukrowe, bezmleczne ciasto z bananami i daktylami, czyli coś dla tych, którzy rezygnując z cukru nie chcą rezygnować z deserów (-: Składniki:
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1/2 szklanki mąki (wymieszałam mąkę pszenną, gryczaną i kukurydzianą),
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego bio,
  • 2 jajka od szczęśliwych kur,
  • słoik dżemu wiśniowego (ok. 300g),
  • 10 suszonych daktyli,
  • 1/3 szklanki miodu (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie: nie musisz używać miksera, wszystko wystarczy dobrze wymieszać łyżką lub rózgą.
  • banany rozgnieć widelcem i przełóż do miski,
  • do bananów dodaj jajka, olej, mąkę i dżem,
  • daktyle pokrój drobno i wrzuć do ciasta,
  • na koniec dodaj proszek do pieczenia, sodę i ewentualnie miód,
  • ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną olejem kokosowym (ew. masłem) i posypaną płatkami owsianymi błyskawicznymi.Piecz ok. 40-45 minut w 180 stopniach Podawaj polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy.